Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τύπος

 Εφημερίδα:
Έντυπο που κυκλοφορεί καθημερινά, ή σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και το οποίο περιέχει ειδήσεις, σχόλια και άλλο υλικό της επικαιρότητας. Στην ευρύτερη σημασία του, ο όρος εφημερίδα χαρακτηρίζει κάθε τυπωμένο κείμενο στο οποίο καταχωρούνται ειδήσεις που αναφέρονται σε μια ορισμένη δραστηριότητα με μια ειδικότερη έννοια, ωστόσο, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος εφημερίδα χαρακτηρίζει το καθημερινό ειδησεογραφικό έντυπο. Πιο γενικά, η συγκέντρωση και η διάδοση ειδήσεων από τον Τύπο – στον οποίο περιλαμβάνονται όχι μόνο οι καθημερνές εφημερίδες αλλά και κάθε άλλο πληροφοριακό έντυπο, το οποίο εκδίδεται περιοδικά – καλείται δημοσιογραφία.

Εφημερίδες σε γλώσσα ελληνική
            Ο Ελληνικός Τύπος γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αι. Στο χώρο της Ελληνικής διασποράς και στο πλαίσιο ιδιαίτερα ευνοϊκών ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών.
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα εκδόθηκε το 1874 στη Βιέννη – σημαντικό κέντρο Ελληνικού εμπορίου και λίκνο της Ελληνικής δημοσιογραφίας – από τον Ζακυνθινό τυπογράφο και εκδότη Γεώργιο Βεντότη.
            Η «Εφημερίς» των Μαρκίδων Πουλίων εκδίδεται επίσης στη Βιέννη (1790 – 1798) δημοσιεύοντας ειδήσεις για τη Γαλλική Επανάσταση και διάφορα ευρωπαϊκά γεγονότα αλλά και πληροφορίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό της εποχής.
            Η πρώτη εφημερίδα στην Αθήνα ήταν η «Εφημερίς των Αθηνών» που εκδόθηκε το 1824 από το Γεώργιο Ψύλλα και η οποία γράφεται στη δημοτική και δημοσιεύει σειρά κειμένων για την πνευματική δραστηριότητα της εποχής. Το 1825 εκδίδεται στο Ναύπλιο με διευθυντή τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδας», που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» και εκδίδεται μέχρι σήμερα.

            Κατά την διάρκεια της επταετίας (1967 – 1974) διακυβέρνησης της χώρας από την στρατιωτική χούντα λειτουργούν οι εφημερίδες «Βραδυνή», «Απογευματινή», «Βήμα» και «Τα Νέα» ενώ διακόπτουν την έκδοσή τους το «Έθνος», η «Καθημερινή», η «Μεσημβρινή», η «Αυγή» και η «Αθηναϊκή». Μετά την μεταπολίτευση οι εφημερίδες αυτές επανεκδόθηκαν, ενώ στην περίοδο 1974 – 1988 πρωτοεκδόθηκαν οι ημερήσιες εφημερίδες «Αυριανή», «Ελεύθερη ‘Ωρα», «24 Ώρες», «Πρώτη» και «Δημοκρατικός Λόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου